top of page

TROUWPAK TIPS


1 ORIËNTATIE

Het is altijd goed om eens rond te kijken (ook online of in bladen) welke pakken je mooi vindt. Kijk bijvoorbeeld eens in het lookbook van Pakkend voor inspiratie. Uiteraard ben je vrij om eerst eventueel advies & wensen met je aanstaande te bespreken!


2. TIMING

Veelal is het passen van een trouwpak tussen de 3 a 4 maanden voor de trouwdatum ingepland. Ik raad aan om uiterlijk 10 weken voor datum van start te gaan. Een maatpak kost zeker 6 weken om te maken.


3. REKENING HOUDEN MET...

Het belangrijkste is het matchen van de outfit van je verloofde! Vraag daarom naar een stukje stof van haar trouwjurk (of zijn pak) waardoor de stoffen afgestemd kunnen worden, bijvoorbeeld met de blouse en/of een stropdas. Het is ook mogelijk om een foto te (laten) mailen naar de bruidsmodezaak van de outfit van je partner zodat zij weten waar ze rekening mee kunnen houden.


o Houdt ook rekening met in welk seizoen je gaat trouwen. Wanneer je bijvoorbeeld in de zomer trouwt, kun je een donker, wollen pak beter achterwege laten. Ga in plaats daarvan voor een pak van licht materiaal, zoals linnen of katoen en het liefst in een lichte kleur.

o Hebben jullie een (kleuren)thema? Het zou leuk zijn dat je trouw-outfit een onderdeel of volledig (je kan het zo gek/leuk maken als je wilt) daarbij matcht. Zorg in ieder geval er voor dat de bruidsmodezaak daarvan op de hoogte is en je kan adviseren. Het zou namelijk niet snel aan te raden zijn om bijvoorbeeld een oranje stropdas te dragen bij een thema met allemaal rode rozen.

o Hebben jullie een dresscode? Afhankelijk daarvan stem je je (soort) pak af. Tegenwoordig is hét moderne maatpak de favoriet, zeker omdat alles tot in detail naar wens kan worden afgestemd. Deze stijl gaat goed samen met bijvoorbeeld de dresscode Tenue de Ville, Summer Chic of Cocktail en hebben minder regels dan bijvoorbeeld de dresscodes zoals Black Tie, White Tie of Jacquet. Meer weten over wat wel of niet kan bij de diverse soorten dresscodes? Klik dan hier voor een uitgebreid overzicht.


4. DE AFSPRAAK:

o De bruidegom behoord ook te stralen! Tegenwoordig is er voor de mannen bijna net zoveel keuze als voor de vrouwen. Als bruidegom wil (en mag) je wel opvallen tussen de andere mannen die een pak dragen. Ga daarom gerust voor een extra eyecatcher qua kleur of materiaal. Dit is ook ‘jouw’ dag en shinen hoort daar bij ;). Denk bijvoorbeeld aan een opvallende gilet, een glanzende stof, houten knopen of exclusieve voering. Wist je dat er ook een pak van bamboe of hennep tegenwoordig mogelijk is? Zelfs een vegan pak behoort tot de opties!

o Aangepast aan je figuur: Wanneer je wat steviger bent en graag iets slanker wilt lijken, kun je het beste kiezen voor een donker pak. Wanneer je juist iets smaller gebouwd bent en wat meer body wilt creëren, kies dan voor een double-breasted jasje. De dubbele rij knopen wekt de illusie dat je breder lijkt dan je bent. Go easy on de schoudervulling wanneer je gespierd bent en zorg dat het jasje lang genoeg is, zodat alles mooi in proportie is. Wanneer je iets kleiner van stuk bent, kies dan voor een jasje waarbij de knoop lager zit, zodat je bovenlichaam langer lijkt. Om je benen meer lengte te geven laat je je broek net iets boven je schoenen hangen. Wanneer je een trouwpak aan laat meten, aarzel dan niet om aan te geven over welke punten je onzeker bent of waar je juist de nadruk op wilt leggen. Een goede tailor zal dit weten te verwerken tot een fantastisch pak.

o De juiste lengte: Zorg ervoor dat de mouwen van het jasje de juiste lengte hebben. Je handen horen vrij te blijven, waarbij de mouw tot het begin van je handpalm reikt. De juistheid van de lengte van de mouw kun je het beste testen wanneer het jasje dichtgeknoopt is, met je armen langs je lichaam. De broek mag ook niet te lang of te kort zijn. Valt de broek tot net boven de hak van de schoen? Dan zit je goed! Pas je de broek zonder trouwschoenen? Zorg er dan voor dat de achterkant van de broekspijp op de grond valt. Ga ook eens zitten met je broek, om er absoluut zeker van te zijn dat deze comfortabel is.5. ACCESSOIRES:

Met accessoires kan je een redelijk neutraal pak opfleuren, een moderne touch geven of jullie trouwthema-kleuren erin verwerken. Het is wel aan te raden om alles goed af te stemmen qua kleur zodat het de gehele outfit bijeen brengt. Vaak zijn hierom de kleur schoenen hetzelfde als de riem of de knopen van het jasje.

o Stropdas of strik? Zowel de das als de strik zijn formele accessoires. Je draagt ze volgens de etiquette alleen niet tijdens dezelfde gelegenheden. De strik wordt gedragen bij meer feestelijke gelegenheden waar de stropdas vaker wordt gedragen gedurende formele gelegenheden. Een stropdas komt voor in vele soorten en maten met verschillende kleuren en patronen. Hierdoor draagt men deze toch ook graag voor een feestelijke gelegenheid. De vlinderdas oftewel de strik wordt daarentegen niet gebruikt voor strikt formele gelegenheden, zoals op de werkvloer. Als we naar de etiquette zouden kijken, wordt de stropdas gedragen onder een pak. De strik wordt gedragen bij een smoking of rokkostuum. Echter worden etiquette regels niet door iedereen meer even nauw genomen. Zo is het erg trending om een strik te dragen bij een trouwpak, desondanks dat er geen smoking of rokkostuum wordt gedragen. Bij het dragen van een das hoort het brede deel van de stropdas op de tailleband van de broek te vallen. Verder wordt de das gedragen zonder dasspeld op de bruiloft. Bij een strik/vlinderdas hoort beide uiteinden van de strik even ver uit elkaar te staan als de ogen van de drager.

o Pochet dragen? volgens de regels hoort een pochet smetteloos wit te zijn en bovendien brandschoon. Hij moet namelijk te allen tijde een damestraan kunnen deppen. Tegenwoordig zien we ook meer variatie in het pochet en is het een leuke manier om je outfit meer op te laten vallen. Een pochet mag nooit meer dan een halve centimeter boven het linker borstzakje uitsteken en bij een smoking is het sowieso not done om een pochet te dragen.

o Bestel een extra blouse. De trouwdag is een spannende dag en de temperaturen kunnen daarom (met of zonder de zon) hoog oplopen. Ik raad daarom aan altijd een extra blouse te bestellen of mee te nemen.


Deze tips zijn opgesteld m.b.v. Michael & Giso trouwpakken, Pakkend en Dutch Spirit.

87 weergaven

Comments


bottom of page