top of page

Kissing under the Mistletoe


bruiloft met kerst en een weddingplanner

De mistletoe oftewel maretak is al eeuwen een onderdeel van entijdens kerst. De maretak zijn door de jaren heen diverse malen opnieuw gedefinieerd. In eerste instantie zou deze tak bescherming bieden van demonen en heksen buiten de deur houden. De betekenis van deze plant staat voor vriendschap en liefde dit is af te leiden uit de tijd van de Vikingen omdat zij de plant associeerde met Freya de godin van de liefde. De oude Germaanse en Keltische stammen (en daaropvolgend ook de Romeinen) namen de Maretak mee tijdens vredesbesprekingen als teken van goede wil. Daarentegen is er geen geschiedenis gevonden in associatie met de Christelijke kerk dat de maretak enige (positieve) betekenis zou hebben.

De ‘mistletoe’ is populair gebleven en is toegevoegd als een symbool tijdens kerst welke voor vrede en liefde staat. De traditie en etiquette rondom de maretak is dat de man de vrouw kust en een besje plukt van de tak. Wanneer er geen besjes meer aan de tak hangen “mag” er niet meer gekust worden omdat dan de kracht/magie van de tak is verdwenen.

Zelfs in mijn vak als weddingplanner zijn er nog wat bijgeloven van de tak die ik deel met mijn toekomstige bruidsparen; zoals dat er vroeger onder de kussen voor het slapengaan van de vrouw de maretak werd gelegd en zou dromen over haar toekomstige man. Een ander bijgeloof is dat je kan opmaken bij het verbranden van de tak hoe gelukkig het huwelijk zal zijn, brand het takje helemaal op dan wordt het een gelukkig huwelijk maar als de vlam vroegtijdig dooft dat is het huwelijk gedoemd om te mislukken.

Ik wens jullie allen de mooie betekenis van maretak toe; Vrede & Liefde


136 weergaven
bottom of page