top of page

Denken jullie na over trouwen in het buitenland?

Een gegarandeerd fantastisch avontuur, tezamen met jullie gasten, zal jullie te wachten staan!


Een idealistisch uitzicht, een warme wind om je heen en samenzijn met je geliefde mensen tijdens je trouwdag op jullie buitenlandse droomlocatie…

Voor vele klinkt het als een droom en toch hoor ik met enige regelmaat dat aanstaande bruidsparen deze droom niet ‘durven’ te verwezenlijken. Dat vind ik erg jammer om te horen al zijn het vaak wel goede argumenten om mee te nemen in de overweging om te gaan trouwen in het buitenland. Met mijn bruidsparen, die zijn getrouwd in het buitenland, heb ik vooraf met hen hun argument of argumenten doorgenomen en de opties bekeken. Er zijn namelijk echt opties genoeg om elke twijfel (zo goed als) weg te nemen en te kiezen voor jullie droombruiloft in het buitenland. Ik heb de meest voorkomende argumenten op een rijtje gezet;

1. De vraag aan je gasten om meer tijd en/of kosten voor jullie te reserveren

2. Onzekerheden in mogelijkheden, cultuur en/of kosten

3. Documenten voor officiële huwelijkssluiting in het buitenland

4. Organisatorische aspecten uit handen (kunnen) geven

De vraag aan je gasten om meer tijd en/of kosten voor jullie te reserveren:

Allereerst ben ik van mening dat het jullie trouwdag is en als jullie heel graag in het buitenland willen trouwen dan zeg ik dat jullie dit moeten doen! Trouwen met elkaar doe je maar één keer en spijt van je keuze krijgen zou ontzettend jammer zijn. Familie en vrienden gunnen jullie uiteraard die mooiste dag van jullie leven en willen hiervoor die extra stap echt wel maken. Misschien kan niet iedereen die jullie willen uitnodigen die extra tijd (of kosten) maken. Hoeveel of welke personen dat zijn kunnen jullie zelf het beste inschatten, dit is per familie/vriendengroep uiteraard verschillend.

Om jullie gasten het zo aangenaam mogelijk te maken kunnen jullie diverse organisatorische aspecten (zoals vlucht, transfer en hotel) aan hen voorleggen en ze daarmee ontlasten. Hiernaast kunnen jullie ook kiezen om een of meerdere aspecten voor jullie rekening te nemen.

En bedenk daarbij dat, zo goed als iedereen, het een geweldige ervaring vindt om dit trouwavontuur met jullie te beleven op een dergelijke droomvakantiebestemming!

Onzekerheden in mogelijkheden, cultuur en/of kosten:

Of jullie nou kiezen om in Nederland of in het buitenland te trouwen, in beide gevallen zijn onzekerheden in kosten en mogelijkheden. In Nederland zijn de kosten voorafgaand aan de organisatie veelal niet bekend en ook de mogelijkheden zijn per gemeente, trouwdatum en locatie weer anders. Uiteraard zal de cultuur in het buitenland anders zijn en hoe anders dit zal zijn ligt aan de ervaringen die jullie met het land hebben, in welk land/regio jullie willen trouwen en welke locatie je kiest. Als de bestemming vrij toeristisch zal zijn is het cultuurverschil een stuk minder groot dan in een afgelegen gebied. Hiernaast zal onze internationale weddingplanning service een uitkomst bieden zodat jullie niet in onnodige onzekerheden zitten, dat de kosten beheerbaar zijn en dat de cultuurverschillen onopgemerkt blijven omdat wij de onderhandelingen en organisatie uit handen nemen.

De kosten en de mogelijkheden zijn veelal vergelijkbaar met Nederland. Voor vrijwel elk budget is een buitenlandse bruiloft mogelijk en kan dit budget net zo hoog oplopen als een dergelijke bruiloft in Nederland.

Documenten voor officiële huwelijkssluiting in het buitenland

Ik moet eerlijk toegeven dat de nodige documenten voor een officieel (rechtsgeldig) huwelijk in het buitenland nogal gecompliceerd kunnen zijn. Echter zullen de zorgen hierover meestal onnodig zijn als je maar tijdig begint met de aanvragen hiervan. Het kan overigens ook heel soepel verlopen, de complexiteit hangt af van het gekozen land en regio en jullie persoonlijke situatie. Hiernaast verlenen wij ook de service om de aanvraag van de trouwdocumenten volledig te begeleiden zodat onze kennis en ervaring er mede zorg voor zal dragen dat jullie huwelijk officieel in het buitenland kan plaatsvinden.

Het is goed om te weten dat er een behoorlijk aantal landen of plaatsen zijn waar het niet mogelijk is om officieel te trouwen als een van jullie beide niet woonachtig in het desbetreffende land is voor meerdere jaren. De meeste bruidsparen kiezen daarom voor een symbolische ceremonie. Een symbolische ceremonie betekend dat er geen rechtsgeldig huwelijk wordt gesloten tijdens de ceremonie in het buitenland. Deze kunnen jullie vooraf of achteraf bij jullie woonachtige gemeente laten plaatsvinden. Of dit een optie voor jullie zal zijn is vooral een gevoelskwestie.

Een symbolische ceremonie in plaats van een officiële ceremonie in het buitenland heeft ook pluspunten die de overweging waard kunnen zijn zoals;

  • Tijdsbesparing, omdat de aanvraag van officiële documenten niet nodig zijn.

  • Kostenbesparing, omdat een officiële trouwlocatie, buitenlandse gemeentelijke leges, vertaling van documenten en een officiële vertaler tijdens de ceremonie komen te vervallen.

  • Volledige vrijheid in locatiekeuze. De keuze waar officieel getrouwd mag worden in het buitenland is namelijk beperkt. Hierom zal vaak een extra locatie en transport geboekt moeten worden. Bij een symbolische ceremonie kan alles op dezelfde locatie plaatsvinden.

  • Mogelijkheid om jullie ceremonie volledig te personaliseren. De gehele ceremonie kan ik jullie eigen taal worden gesproken maar ook de optie om jullie getuigen, ouders of anderen het woord te geven als ceremoniële spreker(s) voor een heel persoonlijk karakter.

  • De Nederlandse wetgeving is altijd van toepassing. Er zijn er paar (kleine) verschillen in diverse landen bij trouwen onder de standaardnorm ‘wettelijke (beperkte) gemeenschap van goederen’. Uiteraard is het vastleggen van jullie wensen bij de notaris raadzaam en hiermee kunnen daaruit voortkomende complicaties voorkomen worden.

Organisatorische aspecten uit handen (kunnen) geven:

Ik ben een behoorlijke ‘controlfreak’, waardoor ik het heel goed begrijp als iemand het moeilijk vindt om de organisatie van deze belangrijke dag uit handen te geven. Door mijn jaren van ervaring en persoonlijke omgang met mijn bruidsparen is er altijd een goede basis van vertrouwen gelegd zodat het ‘loslaten’ van de organisatie heel natuurlijk verloopt. Trouwen in het buitenland vraagt meestal wel om een extra dosis vertrouwen en flexibiliteit. Dit komt hoofdzakelijk doordat het niet zomaar mogelijk is om in de auto te stappen en je leveranciers en locatie(s) te zien en te spreken.

Van groot belang is dat er gewerkt wordt met ervaren en specialistische leveranciers. Ook zij willen niets liever dan jullie dag bijzonder maken en dat hun locatie, dienst of product daar een steentje aan bijdraagt. Elke land heeft zo zijn pluspunten en minpunten, zo ook Nederland. Soms duurt het lang om antwoorden te krijgen of is er een miscommunicatie geweest tijdens een vertaling. Ik moet bekennen dat kan en gebeurt ook wel eens maar dit komt ook voor in Nederland.

Jullie kunnen ervoor kiezen om het avontuur van trouwen in het buitenland ook iets letterlijker te nemen. Een meer ontspannen go with the flow mentaliteit. Een planning als basis maar open staan voor het moment, juist die ongeplande momenten maken trouwen in het buitenland extra speciaal. Het voordeel is dat jullie een weekend weg zijn en er tijd zou kunnen zijn om bijvoorbeeld ineens te besluiten een pitstop te maken met de bus waar alle gasten in zitten bij de gelato kraam voor ijsjes of later te starten met het feest om met zijn allen de zonsondergang te bewonderen.

Natuurlijk kan alles, net zoals in Nederland, ook strak worden afgestemd als dat meer bij jullie past. Het is dan wel nodig om de locatie en key-leveranciers vooraf te bezoeken zodat de verwachtingen overeen zullen komen met de afstemming.

Tot slot een aandachtspunt die ik nog wil meegeven; Zoals het leven kunnen toch dingen net iets anders verlopen, zo ook bij een buitenlandse bruiloft. Ook in Nederland is dat mogelijk met bijvoorbeeld onverwachte file met verlate gasten of verandering van het weer waardoor de ceremonie binnen zal plaatsvinden. Wanneer jullie, of een van jullie, daar al een onzeker of onprettig gevoel bij krijgen dan is de mogelijkheid tot geruststelling hierin belangrijk. In Nederland is dat wel makkelijker te vinden wanneer je bekend bent met de gebruiken en de taal maar ook voor het maken van een extra bezoek met de locatie of leveranciers om alles nog eens door te lopen. Hoe graag je ook wilt trouwen in het buitenland, het proces ernaar toe en zeker op de dag zelf, moeten jullie je wel kunnen ontspannen en vooral genieten van jullie dag!

Een Weddingplanner in eigen land aanstellen kan ook en juist hierbij van grote toegevoegde waarde zijn. Neem gerust contact met ons op voor vragen of een kennismakingsgesprek. Wij zouden het geweldig vinden om jullie te mogen ontzorgen en een fantastische bruiloft in het buitenland met jullie te realiseren!

Alle rechten zijn voorbehouden. Niets uit dit document mag worden vermenigvuldigd, of openbaar gemaakt in enige vorm, of op enige wijze, zonder voorgaande toestemming van As You Desire te verkrijgen. Ondanks de zorgvuldigheid voor het zo volledig mogelijk samenstellen van de verstrekte gegevens kan As You Desire op geen enkele wijze aansprakelijkheid aanvaarden voor schade die het gevolg is van enige onjuist- of onvolledigheden

Comments


bottom of page